Headerbild

Kategorier

Proffsiga kineser drillade våra talanger

2018-07-13 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Rutinerade Yeming Ma var huvudtränare för våra talanger under de tio träningsdagarna i Jinan. Här ovan instruerar han en fokuserad Gustav. – Rotebros spelare har bra fokus och stora utvecklingsmöjligheter, säger Yeming Ma.

Att Yeming Ma är ambitiös och inte lämnar något åt slumpen blir tydligt direkt när vi kommer ner till träningsanläggningen i Jinan, Kina. Han har arbetat med att utveckla kinesiska löften sedan 1983. Men hade ingen rak väg till att bli tränare. 1965 spelade Yeming Ma i Jinans stadslag, men laget lades ner i samband med nationens kulturrevolution.

Det dröjde sedan till 1972 innan klubben fick fart igen och kunde arrangera tävlingar. Dock fick inte Yeming Ma ansluta till klubben, eftersom hans familj tillhörde de lägre samhällsklasserna. Men lyckligtvis för Yeming Ma så höll inte pingistränarna måttet, vilket gjorde att de kallade på honom. Han fick arbeta på kulturskolan. Sedan utbildade han sig till tränare och har på träningscentret i Jinan fostrat flera spelare på nationell toppnivå.

Under en av Rotebro-lirarnas träningar passade jag på att få en pratstund med Yeming Ma.

Vad är det som gör dig till en bra tränare?

– Att jag älskar jobbet från djupet. När jag var liten tittade jag mycket på andra spelares tekniker och försökte göra likadant för att lista ut vilken teknik som var bäst. Coacherna var inte lika bra på den tiden, säger Yeming Ma.

– Jag har alltid varit hängiven till pingisen. När jag var liten var det väldigt svårt att få tag på bra bord att spela på. Vi fick gå upp klockan 3 på morgonen och spela till klockan 5 för att få spela. Det var enda lediga tiden.

När jag frågar vem som är världens genom tiderna bästa pingisspelare skiner Yeming Ma upp och svaret kommer lika snabbt som en rapp forehand:

– Waldner.

Sedan flödar orden ur Yeming Mas mun och det dröjer över en minut innan Neos mamma Chunyan kan översätta till mig så att jag får höra vad Yeming Ma har sagt.

– J-O Waldner är den smartaste spelare som har funnits. Han hade fantasi i spelet och var så flexibel. Han besegrade sex generationer kineser. Vi kallar honom för ”Old Waldner”. Men inte för att han är gammal utan för att visa respekt, som man visar med den som är äldre. Det är också ett sätt att uttrycka att någon står en väldigt nära. Waldner höll så hög nivå i så många år.

– Jag minns att kinesiska förbundet hade möten om vad vi skulle hitta på. Till slut kom någon på att vi skulle hitta kinesiska spelare som liknade Waldner i spelstilen. Dessa letades upp och de spelarna fick sedan spela mot landslagsspelarna.

Yeming Ma med William och Neo.

När Yeming Ma får frågan om vem som är Kinas bästa spelare i dag så svarar han inte världsettan Fan Zhendong, utan i stället läggs hans röst utan tvekan på världstvåan Ma Long.

– Han är stabil och har inte en enda svag punkt. Fan Zhendong är inte lika stabil i sitt spel.

Sverige kom trea i lag-VM. Vad tror du är orsaken till att Sverige är på väg tillbaka i bordtennis?

– De spelade väldigt modigt i Halmstad. De var inte rädda och det var nyckeln. Det var roligt att se.

Vad tycker du om Rotebros spelare som har varit här på läger?

– Flera av dem är väldigt fokuserade och kan utvecklas mycket de närmaste två åren.

Vad ska de träna mer på rent generellt tycker du?

– Grunderna. Det är alltid det viktigaste.

Och det blir väldigt tydligt under de tio dagarna i Jinan att kinesiska spelare – inte oväntat – är väldigt bra tekniskt skolade från början.

Något annat de ska tänka på?

– För att blir riktigt bra måste man också alltid satsa lite mer än alla andra. Om man har tänkt att slå 100 slag så slå ytterligare fem. Försök alltid att utvecklas ett snäpp till.

Hur mycket ska man som 13-åring spela för att bli riktigt bra?

– Sex timmar om dagen, säger Yeming Ma med ett stort leende.

Viktor och William diskuterar träningen med Zhiqiang Ma. Leo tolkar.

Även de andra tränarna var mycket proffsiga:

Zhiqiang Ma, som syns med ryggen mot kameran i bilden närmast ovan, vann lagguld i kinesiska universitetsmästerskapen 2014 och silver i singel. 2015 vann han Shandongs universitetsmästerskap. Vår löften fick även privatträningar på kvällarna av Dong och Jun Liu. Den sistnämnda är biträdande generalsekreterare för Shandongs bordtennisförbund.

Det blev sju timmars träning (sex vanliga träningstimmar + en privattimme) för våra ungdomar varje dag.

– Det har varit väldigt bra träning. Alla tränarna var väldigt proffsiga, säger Hugo Hålling, som ihop med Karro blev tränade av Ming Yang.

Hugo och Karro hade bra sparring. 

Ming Yang var som 15-åring trea i Kina i sin åldersklass! Sedan har han varit proffs i Nederländerna i två år där han som 17- och 18-åring förde sitt lag till ligaseger och var den mest segerrika spelaren i serien. 

Ni kommer att få en mer målande artikel om själva resan senare i sommar här på hemsidan – ha det bra i solen tills vi ses igen!